Hapag Village

Wij steunen een leefgemeenschap waar voormalige straatkinderen uit Manilla samen met hun 18 families bij elkaar wonen.
Dit project doen wij in samenwerking met de Joey Velasco foundation

400_dsc01681.jpg 400_dsc01690.jpg 400_dsc01745.jpg

In Hapag Village wonen 18 gezinnen sinds 2010 samen, die vóór die tijd op straat leefden. (Onder de brug, op een kerkhof of op straat, of slapend in een duwkar).  De Joey Velasco foundation startte 10 jaar geleden met het kopen  van een stukje grond en met het doneren van bouwmaterialen, zodat deze mensen zelf een huisje konden bouwen, de eerste veiligheid die nodig is. Omdat deze mensen vanuit het harde straatleven komen, waar men elke dag moet vechten om te overleven, is de overgang naar samenleven in een Community groot. Queeny Velasco, onze contactpersoon terplekke steekt veel tijd in de begeleiding van deze groep, met als doel het leren van kernwaarden, zoals rekening houden met elkaar en zorgen voor elkaar. Ook leert men door dingen samen te doen dat men daar sterker van wordt en dat daardoor een leven kan ontstaan met meer stabiliteit en kansen. Een hele uitdaging! 

400_img_3288.jpg 400_20200206_142805.jpg 400_dsc01778.jpg

Stichting “Doe Iets” heeft er de laatste jaren voor gezorgd dat er met ons geld een gemeenschappelijke ruimte is gebouwd waar een werkatelier en een bibliotheek is voor de gemeenschap. Vooral  de vrouwen werken in het atelier en maken spulletjes in opdracht voor de verkoop. Tijdens ons laatste bezoek werkten ze hard aan een opdracht om rozenkransen te maken. Waar vraag naar is probeert men te maken. Queeny zorgt voor de opdrachten en helpt hen daarbij.
Daarnaast is men met geld van Doe Iets in 2016 gestart met het opzetten van een bakkerij. Brood is een opkomend product in de Filipijnen, al kan niet  iedereen brood kopen. Naast verkoop in de straat probeert men ook brood te bezorgen, waarvoor wij een tweedehands bestelauto aangeschaft hebben.

Dit jaar ondersteunt “Doe iets” een sportproject voor de jeugd van Hapag om het community gevoel te versterken en een positieve boost te geven. Zo komt er een basketbalveldje (volkssport nr. 1) en krijgen alle kinderen van Hapag een mooi zelfontworpen sportshirt en sportschoenen.

Plan voor de toekomst is om een aantal kinderen te helpen om verder te kunnen studeren. Tijdens ons laatste bezoek vertelden twee jongedames uit de community ons dat zij heel graag verder willen studeren na highschool. Wij zullen dit volgen en willen graag bijdragen omdat men dit zelf niet volledig kan betalen en omdat verder studeren een grote kans biedt om uit de vicieuze cirkel van armoede te komen. Zelfs vaak voor het hele gezin.

Wat deed Joey Velasco ?